Vier bijzondere tuinen rond Nijmegen

De Tuinen in Demen
Martje van den Bosch en Fridtjof Bremer, Kleine Poelstraat 13, Demen tel0486 413442
De tuinen in Demen zijn gelegen aan de Maas. Er zijn verschillende tuinkamers met volle borders omringd door hagen. Bijzonder is de ronde groentetuin op kleur met bijzondere groentesoorten. Het Wim Willemsepad met ruim 130 soorten Hemerocallis voert naar de vleermuizenbunker en de natuurvijver.
Er zijn 1000 rozenstruiken, bijzondere clematissen, een in vorm gesnoeide hagentuin en een sfeervolle ronde witte tuin omringd door taxus.
De tuin is 1,7 ha groot.
Entree €4,50 per persoon.
Voor meer informatie: www.detuinenindemen.nl

Jardin de Louise, voorheen Franciscanessenhof
George Wullems, Middelweg 12a, Molenhoek  tel 024 3583119
De tuin van een kleine 5000 m2 is aangelegd op een braakliggend maisveld ooit eigendom van de orde van de Franciscanessen. Eind jaren ’80 werd begonnen met de aanleg van de tuin: er kwamen paadjes en vijvers en de beukenhagen en buxushaagjes werden geplant, evenals de bomen (w.o. een Magnolia tripeta, Koelreuteria,
Liriodendron tulipifera, een Tetradium daniellii  ofwel een bijenboom) en veel struiken waaronder veel Viburnums.
Engelse tuinen dienden als inspiratie voor de tuinkamers op kleur: een blauwe en een roze aan de voorkant,
een witte en een stralend gele tuin aan de achterzijde. Hierop aansluitend ligt een verzonken Oosterse tuin. Aan de voorkant een strakke tuin met een mediterraan tintje, rozen rond de twee vijvers en gazons die de ruimte benadrukken. Ook in de witte tuin zijn ruime gazons en borders, omgeven door een lange pergola met witte rozen (Guirlande d’Amour). In de Oosterse tuin bevindt zich een grote vijver; samen met de acers, rododendrons
en azalea’s geeft deze tuin een sfeer van stilte.
Zitjes versterken het wandelkarakter van de tuin. Her en der staan beelden. Hoewel de tuinen divers van aard zijn sluiten zij mooi op elkaar aan en gaat er een groot gevoel van rust uit, maar met een vleugje romantiek.
Ook dieren hebben er een thuis: in de boomgaard lopen Soay schapen en kippen, en in een eenden ren koningsganzen en mandarijn eenden.
Entree €3,00 per persoon voor consumptie. Voor meer informatie: www.jardindelouise.nl

Nieuw Robbekampen
Jan en Elly van Egmond, Rooijsestraat 49,  Dreumel tel 0487 572991 
In 2012 is gestart met de aanleg van de landschapstuin. Dit voorjaar is het laatste gedeelte aangeplant. In de tuin zijn o.a. 3 vijvers aangelegd, een berceau met veel verschillende soorten klimplanten en een perenlaan. In de tuin zijn veel bijzondere heesters en bomen aangeplant, de onderbeplanting bestaat uit grote groepen vaste planten,siergrassen en 1 jarige. Bij de keuze van de beplanting is rekening gehouden met de aantrekkelijkheid voor insecten. Ook is er een hoek ingezaaid met verschillende landbouwgewassen zoals tarwe, haver, gerst, suiker- en voederbieten en een akkerrand met veldbloemen. De tuin is ongeveer 15.000 m2 groot.
Entree bedraagt €3,00 en is voor de Stichting Moeder en Kind.
Voor meer informatie: www.robbekampen.nl

Tuin de 'Villa’
Lily en Fried Frederix, Leuthsestraat 6, Persingen tel 024 6631483       
Deze 2 ha grote tuin ligt in het schilderachtig natuurgebied van de Ooijpolder en is aangelegd in harmonie met het omringende landschap. Overal leiden zichtlijnen en doorkijkjes naar de prachtige polder. Je kijkt er op de stuwwal en naar de monumentale, witte terpboerderijen van Wercheren. Naast de tuin ligt bovendien een natuurgebied met waterplas.
De gevarieerde tuin bestaat onder meer uit een formele tuin rond het huis met in de voortuin een knopentuin en opzij een waterlelievijver met eromheen kleurrijke borders met o.a. rozen. Verder is er een hoogstamboomgaard, moestuin, arboretum, paardenweide, en op het verste punt een borderachtige prairietuin, waar kleurrijke bloemen op ijle stelen en grassen met pluimen dansen in de Gelderse polderwind.
Entree  €4,00 per persoon. Voor meer informatie: www.tuindevilla.nl
terug